El músic català Eduard Iniesta acaba de publicar el seu sisè disc en solitari, 'Escampa la boira', en què el títol, lletres i música transmeten un missatge "serè, positiu i d'esperança". Ha explicat a Europa Press que el contrast entre foscor i lluminositat del so i la lletra de cada cançó fa pensar en els quadres del romàntic Friedrich, tal com ho reflecteix fins i tot la portada, en què Iniesta apareix endinsant-se en la boira sobre un pont de qualsevol ciutat mediterrània, i caminant cap a la ciutat, deixant enrere el mar: "Un contrast propi de la realitat vista entre la boira, que impedeix el pas de la llum". El compositor diu que per gaudir de la llum de la vida cal escampar la boira, i es fa "urgent" si es vol acabar amb la desigualtat social, la progressiva desintegració dels valors humans i la incapacitat dels polítics davant d'una crisi que transcendeix a l'econòmica-financera, diu. Aquest és el seu disc "més urbà i el més compromès", per al qual Iniesta s'inspira en el glamur urbà del personatge de Jacob Goldstein, un músic compositor de Brooklyn que viu de manera romàntica i idealista la seva professió i que s'ha extret de l'obra '9 maletes', que ha representat en els últims mesos al costat de Mercedes Sampietro, i algunes cançons de l'obra estan en el disc.
Són lletres optimistes per a situacions agredolces, com la que s'origina al recordar un amor retrobat, o al rendir-se al pas del temps, o al dirigir-se per carta a un món desolat, i fins i tot la situació que viu 'La deessa del carrer', una prostituta que combina la seva professió amb la criança dels seus fills. Les músiques pretenen ser tan directes com les seves lletres, estan més a prop de la cançó que de la seva faceta instrumentista, i conserven el so mediterrani que sempre li ha caracteritzat, tot i que aquesta vegada no sigui tan evident. L'artista presentarà el dissabte 8 de febrer a l'Auditori de Barcelona les onze cançons 'd'Escampa la Boira' (editat per Temps Record), dins del XIX Festival Barnasants Cançó d'Autor.
Com en els seus cinc discos anteriors en solitari, Iniesta ha compost totes les músiques, tot i que en les lletres, ha comptat amb la col·laboració habitual del seu germà Xavier i del cineasta i guionista Joaquim Oristrell.
COL·LABORADOR DE GRANS NOMS
Eduard Iniesta (Barcelona 1968) és compositor i intèrpret, especialitzat en els instruments mediterranis de doble corda, però la seva música sempre sona a moltes més coses, barrejant instruments molt recurrents amb altres poc comuns; per exemple, el nou disc barreja laghouto, mandola, vibràfon, mellotron i baglamas amb veu, bateria, piano, guitarra acústica i elèctrica, baix acústic, trompetes, violins i harmònica. A més, entre la seva discografia i les seves actuacions al costat d'altres artistes ja ha fet pop, folk, jazz, world music, i fins i tot ha treballat en el musical, la música clàssica i l'òpera --ha estat mandolinista al Gran Teatre del Liceu--. Per això ha participat en una cinquantena de discos, col·laborant com intèrpret amb els cantants Plácido Domingo, Josep Carreras, María Bayo, Lluís Llach, Marina Rossell, Sílvia Comes, el director Antoni Ros Marbà i la companyia Dagoll Dagom, entre d'altres artistes. A la seva agenda immediata al costat d'altres músics està participar amb l'OBC a la 'Setena Simfonia' de Mahler (gener); concerts amb el seu Eduard Iniesta Ensemble (començant per una actuació el 17 de gener al cicle Tradicionàrius), i col·laborar amb la cantant algueresa Franca Masu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada