dissabte, 13 de març del 2010

Eclecticisme musical



Els músics valencians Mara Aranda, Agustí Vidal, Xavi Folch i Sergi Rajadell han creat Artaica, un nou projecte que es nodreix de les músiques tradicionals per a crear un so eclèctic i personalíssim. Artaica, partint d'un punt geogràfic determinat, s'acosta a altres cultures musicals i aprofitarles enriquidores diferències per a crear un so únic.
Mara Aranda és la veu d'aquest projecte. La solista valenciana es coneguda en l'escena tant nacional com més enllà de les nostres fronteres; després d'haver donat concerts per tot el món des de 1996 incloent tota Europa, Noruega, el Marroc o Xina representant les músiques d'arrel tradicional, el repertori sefardita i projectes de composició pròpia. Mara Aranda destaca per posseir una veu versàtil capaç de cedir espai a la part instrumental, conseguint un equilibri en què els instruments prenen i deixen un primer pla.
Com col·laboradora participa en projectes musicals internacionals amb Luigi Cinque, per al seu disc Alentejo in concert (2005). També en 2008 treballa amb Akim el Sikameya algerià, cantant i compositor,que va reunir per al seu Med'Set Orquestra mu?sics de l'àrea mediterrània. Així mateix, col·labora amb artistes nacionals com elmúsic valencià David Cervera, per al seu disc Talaud (2004), o el també valencià Miquel Gil per al seu disc Orgànic.
Les melodies d'Artaica són riques de mixtura i segles d'intercanvi d'experiències amb altres pobles, arrels musicals que es reflecteixen i es potencien amb el cant d'estil valencià, asolint similituts a les músiques àrabs.
Els membres d'Artaica es troben i esplaien en un projecte dirigit per Xavi Folch, compositor, arranjador i contrabaixista de la banda, que amb els seus estudis de grau superior de jazz i experiència en grups de música tradicional, flamenc i òpera contemporània entre d'altres, dirigeix el germen inicial de les músiques d'arrel amb la idea de crear un so eclèctic.
Levante-EMV

2 comentaris:

  1. la foto no és d'Artaica...

    ResponElimina
  2. Ho sabem però de vegades és realment complicat aconseguir suports gràfics.
    Ho millorarem.

    ResponElimina