El cantautor valencià Raimon presentà ahir a Barcelona els actes que farà amb motiu del 50 aniversari del seu primer concert a Barcelona, a les pròximes setmanes. L'ample programa d'activitats és un homenatge a l'artista de Xàtiva de la Generalitat de Catalunya i d'altres institucions catalanes.
El 15 de desembre de 1962 tenia 22 anys recent complits, acabava de començar cinqué de Filosofia i Lletres i va arribar a la capital catalana "sense saber molt bé de què anava la cosa", i amb tan sols tres cançons escrites: Al vent, Som i La Pedra. Este concert al Fòrum Vergès va ser tot un èxit i l'accent valencià de la seua Xàtiva natal va tindre una rebuda "entusiasta" del públic, el que va ser definitiu perquè pensara que era millor cantar que fer de professor, confessà el músic.
El debut català de Raimon -abans ja havia cantat a València- es celebrarà amb un concert antològic al Gran Teatre del Liceu el 30 de novembre i amb una exposició que es podrà veure a l'Arts Santa Mònica amb el títol de Raimon, al vent del món.
El director del centre, Vicenç Altaió, va explicar que la mostra ha estat un repte intel·lectual de primera magnitud i que recorre la seua trajectòria biogràfica a través de molts documents personals, des d'escrits amb les seues primeres cançons fins a cartes a la seua dona.
Raimon es va mostrar satisfet que s'expliquen les dificultats que patien els artistes "combatius" com ell baix la dictadura, però també en els anys huitanta, una època molt difícil per als cantautors, ja que qualsevol crítica a l'incipient règim parlamentari era un sacrilegi, va recordar. També hi haurà un cicle homenatge a la Filmoteca de Catalunya i una gira aquesta tardor per cinc universitats europees: la Humboldt Universität de Berlín, el Théâtre Robert Krieps Abbaye de Neümester de Luxemburg, el Great Hall King's College London Strand de Londres, la Sorbona de París i la Sapienza de Roma.
Tornarà així a les universitats, un ambient que coneix molt bé -en els 60 va recórrer totes les d'Espanya, recorda- i que li servix de refugi en la seua terra natal, la Comunitat Valenciana: "Com és del PP jo no sóc persona grata", ha lamentat Raimon, que en 2009 va actuar en les universitats de València i Alacant per a commemorar els 50 anys de Al vent. La Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya va impulsar estos actes, juntament amb l'Institut Ramon Llull (IRL). El conseller Ferran Mascarell es va mostrar satisfet ahir que un país que no és especialment generós amb els seus artistes reconega el treball d'un cantant que és "música, ciutadania i compromís".
Per altra banda, davant les preguntes dels periodistes, Raimon va assegurar que la manifestació independentista de la passada Diada de l'11 de setembre ha canviat enormement la situació i que el Govern no pot ignorar-ho: "Això no és broma, no és romanticisme", va comentar.
El cantautor de Xàtiva creu que la protesta va estar un "gran esclat" i ha confiat que servisca perquè acaben els insults cap a Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada