La revista Saó dedica el seu últim número a Raimon amb motiu del cinquanta aniversari del primer concert del cantautor a Barcelona. Amb el titol Raimon. Més de 50 anys, la revista, degana de les publicacions periòdiques en valencià, ofereix quatre articles i una entrevista amb l’artista. Esta última és el plat fort del monogràfic. Realitzada pel director de Saó Vicent Boscà, el cantautor parla de records, de la seua relació amb València i Catalunya o de la situació política. En el primer article, Maria Salicrú-Maltas s’apropa al Raimon músic, i analitza tres punts fonamentals pel que fa a la composició i la interpretació: la manera de cantar, la manera de compondre i la manera de tocar la guitarra. Aspectes, tots aquests on Raimon, com apunta Salicrú-Maltas, «ha sobresortit».
Rafa Xambó aborda la relació entre Raimon i Fuster en l’article Raimon i Fuster: música i lletra per a la revolta necessària. El text analitza la llarga i estreta relació entre els dos personatges, tallada per la sobtada mort del segon el 1992. Xambó, entre d’altres, recorda l’agradable sorpresa de Fuster amb el cantautor: «descobríem una clara energia possible, vinguda del fons de la terra». Una energia musical que per a l’escriptor de Sueca era capital en la recuperació de l’estima i l’ús de la llengua. Tot seguit, en Els cants de March en la veu de Raimon, és Josep Palomero qui analitza els lligams de l’autor d’Al Vent amb Ausiàs March. Entre d’altres aspectes, Palomero recorda que fou Miquel Dolç qui l’ensenyà a llegir els decasíl·labs del poeta de Beniarjó. D’altra banda, també apunta que Raimon ha dedicat pràcticament 30 anys a musicar versos de March i fa una relació de set elements que té presents el cantautor a l’hora de seleccionar cada text del poeta.
L’herència de Raimon
Finalment, el número especial es clou amb un article de Josep Vicent Frechina, L’herència de Raimon, en què es repassa l’enorme llegat de l’artista i la seua vigència acual, després de més de 50 anys sobre els escenaris. Frechina, a banda de recalcar la tenacitat amb què el cantautor ha defensat la seua obra, aborda la seua lluita constant contra l’estereotip. Tot plegat, un complet monogràfic per a conèixer millor un dels personatges clau del segle XX valencià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada