divendres, 9 d’abril del 2010

L'estiu arriba amb el "Candela" d'Arròs Caldós


L’arròs caldós va a deixar de ser pesat a estiu. L’arribada de la calor, a més, ja no la marcaran el pas dels mesos i serà a partir d’ara que l’estiu arribarà quan a aquest grup valencià que s’anomena Arròs Caldós els done per treure nou treball discogràfic. El darrer, “Candela”, que acaba d’arribar a les nostres mans i que ha sigut presentat recentment dona per començat l’estiu 2010. És una autèntica meravella de disc, amb una agilitat, una vitalitat i una bufetada d’aire fresc que t’obliga a moure’t al ritme de ball llatí o reggae. Si tens la sort d’escoltar les cançons a un lloc paradisíac, la música de Candela et trasllada, t’enlaira. L’ambient festiu, tanmateix, no exclou les lletres reivindicatives a l’estil Macaco, Manu Chao o Amparanoia... No té res que envejar Arròs Caldós a aquests destacats grups. La transformació de la formació valenciana (després de l’eixida de la dolçainera antiga Rossella Antolí) ha fet que el grup vire cap estils arribats del sud i centre d’Amèrica (Horace Andy o el gran Bob Marley estarien orgullosos) e inclòs de països africans amb una picada d’ull a Alí Farka Touré o Fela Kuti.
El penúltim tema del disc, “Respira”, desentona enormement. Ja “Parlem de pau” té una base més rockera amb guitarres dutes a les seues màximes possibilitats i veus que utilitzen el crit per transmetre disconformitat. “Respira”, tanmateix, suposa, o això sembla, un comiat a la darrera etapa del grup, amb la tornada de la dolçaina a escena i la música caracteritzada pels trets valencians que ha definit els anys noranta a l’estela d’Obrint Pas.
Arròs Caldós, afortunadament, s’oblida de ratolins i ha decidit, directament, ser cap de lleó. Al reggae fet a la nostra terra e inclòs a l’estat espanyol són pràcticament inassolibles.        
01. Veri-tats
02. Resingnacio
03. Ritme de vida
04. Viure presents
05. Cuida-la
06. Camí de l’esperança
07. El son de l’emigrant
08. Mon monde
09. Parlem de pau
10. Respira
11. Resignació dub version

2 comentaris:

  1. Totalment d'acord però no dieu res de les lletres tan fresques com la música mateix.

    ResponElimina
  2. descobreixo sentint el disc. tagradarà

    ResponElimina