dimarts, 25 d’octubre del 2011

Pep Gimeno "Botifarra" obri ´La barraca´

El cantaor Pep Gimeno, Botifarra, presenta  "La barraca", el nou disc que ha publicat en col·laboració amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El treball musical, aparegut aquest estiu, és una fusió de la música tradicional valenciana amb les melodies i lletres pròpies de les Terres de l'Ebre, la regió catalana d'on prové aquest singular grup de folklore tortosí. A través de jotes, fandangos, boleros, havaneres, marineries, romanços o cants de treball i batre, Botifarra i els Quicos han aconseguit perfilar "un corredor cultural del Mediterrani", en paraules d'Artur Gaya, la veu del conjunt tortosí. Tanta és la germanor entre ambdues zones, que l'enregistrament del disc va tindre lloc a una barraca del Delta de l'Ebre, ja que la barraca és la construcció tradicional comuna a les zones arrosseres de Catalunya i la Comunitat Valenciana.
El nou disc suposa un pas de gegant per a Botifarra. L'artista xativí, que ha venut 10.500 còpies del seu primer CD en solitari (Si em pose a cantar cançons), que en porta 8.500 del segon disc (Te'n cantaré més de mil) i que no para de vendre exemplars de l'exhaustiva biografia escrita per Antoni Martínez Revert (La veu de la memòria), ha trobat en aquest nou treball uns arranjaments especials (amb un exquisit piano inclòs!) que permeten gaudir d'un Botifarra diferent.

La "Tia Milieta" triomfa 18 anys després de morir

La Tia Milieta de Barxeta, que va faltar fa 18 anys, és un d'aquells personatges que dins el cosmos "botifarrenc" passa per ser "la cultura popular amb pates", com li agrada dir a Pep Gimeno. Sense anar més lluny, ella va ser qui li ensenyà al mateix Botifarra la popular "Malaguenya de Barxeta", que en la versió d'Obrint Pas no para de sonar com a melodia dels mòbils i que és corejada pels més joves en cada concert. Per això, l'artista xativí ha volgut retre-li un homenatge especial en aquest nou disc. En la cançó de "La barraca" titulada "Jota espaïda i polka de la Tia Milieta", Botifarra canta uns apegalosos versos que li ensenyà la Tia Milieta en els quals s'anomena a les persones més populars de Barxeta. Però la sorpresa arriba al final, quan apareix la delicada i autèntica veu de la Tia Milieta. "Era una gravació de fa més de 35 anys. Ella me la va cantar a sa casa i jo li ho vaig enregistrar en una cinta de casset". Botifarra, que no tira res, ha rescatat aquella casset i ha fet sonar la veu de la Tia Milieta al nou CD. "Quan li vaig portar el disc a la seua filla Miliues aquest estiu i va escoltar la veu de sa mare, va plorar com una "madalena"", recorda Botifarra amb emoció.
Paco Cerdà (Levante-EMV) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada