dijous, 17 de febrer del 2011

La Sala Matisse acull hui el concert pel poble sahrauí

“Vam viatjar a Marrakech en gener i vam tenir l'ocasió de visitar el desert de Zagora, vam conèixer alguns sahrauís i vam començar a mobilitzar-nos”, comenta Carles Senso, un dels periodistes que organitzen el concert. Pensat i fet, els promotors del bloc musical Indiecat.tk van contactar amb diverses músics valencians per organitzar un recital amb l'objectiu de recaptar fons per al poble saharaui. El que va començar com una modesta idea per un xicotet concert ha acabat superant les expectatives dels mateixos organitzadors, que puntualitzen que el major mèrit és el dels músics: “Hem de donar-los les gràcies. S'han mostrat interessats en tot moment i no cobraran res”, assenyala Senso. Un agraïment que també extrapola a altres grups valencians que, tot i mostrar el seu interès, no podran ser esta nit a la Matisse, com Obrint Pas, La Gossa Sorda o Arthur Caravan.
Sobre l'escenari, el duet indie Handsome & Gretel serà l'encarregat de trencar el gel a partir de les 21:30. Els seguiran els Limbotheque, grup guanyador del concurs Sona la Dipu en 2009, amb els seus ritmes ballables, hereus d'una música mestissa, a mig camí entre el pop, el soul o el swing, però sense perdre de vista el glamour del cabaret francès o l'alegria contagiosa de la música de l'est. Si els Limbotheque posaran el ritme festiu, Òscar Briz i Pau Alabajos seran els encarregats de la poesia musicada. L'alcudienc va publicar en 2010 un dels millors discos de l'any, L'Estiu (La Casa Calba, 2010), segons diverses revistes especialitzades.
Onze cançons quasi nues, guitarra i veu, que caminen sobre el pop i el folk d'autor sense perdre el segell d'identitat mediterrani. Alabajos, d'altra banda, tocarà per primera vegada al cap i casal algunes cançons del seu nou àlbum, tot i que ha confirmat a este diari que ho farà en un format de banda poc habitual, amb una instrumentació rock que les dotarà “d'una miqueta més de contundència i de ritme”.

Diverses iniciatives en favor del poble sahrauí
El concert no serà l'únic acte de suport a la població sahrauí per part de la societat valenciana. Gràcies a la col·laboració de diversos col·legis i d'Escola Valenciana, entre d'altres entitats, també s'estan arreplegant medicaments, roba i material escolar per enviar als refugiats que es troben als tristement cèlebres campaments de refugiats de Tindouf, en Algèria. “Açò no s'acaba ací”, afirma Carles Senso. A finals de març viatjaran a la zona per dipositar els diners recaptats mitjançant el concert i la resta d'iniciatives solidàries que han posat en marxa les darreres setmanes, i, de cara al futur, pretenen fomentar l'acollida de xiquets sahrauís a famílies valencianes durant l'estiu o organitzar viatges al Sàhara Occidental per conèixer la seua situació. 
En este sentit, i preguntat per la possibilitat d'organitzar una brigada de músics al Sàhara com la que ja ha visitat en dues ocasions Palestina, Pau Alabajos reconeix que, donat la proximitat del conflicte, no és la primera vegada que es planteja organitzar una expedició d'estes característiques, i sobre la que, de fet, ja hauria parlat amb altres músics. “La brigada que vam fer a Palestina ens va fer adonar-nos de la importància cabdal d'aproximar-nos als conflictes en primera persona i no refiar-nos-ne del filtre dels mitjans de comunicació”, remarca el torrentí. Per a ell, la solidaritat amb el poble sahrauí està més que justificada: “lluiten pels drets humans, per l'autogovern, per poder agafar les regnes de la història i garantir un futur per als seus fills. És una rebel·lia èpica”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada