diumenge, 30 d’octubre del 2011

Enderrock edita un setmanari distribuït per COMRàdio amb les novetats en català

La revista Enderrock i la xarxa d’emissores municipals i locals de COMRàdio distribuiran cada setmana un butlletí informatiu musical amb les principals novetats discogràfiques editades en llengua catalana. El projecte, que ha estat impulsat amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, pretén facilitar i garantir l’accés dels programadors musicals a tota l’oferta musical en català, que cada vegada és major, més diversa i de major qualitat.
El butlletí de novetats discogràfiques s’elaborarà i editarà a partir de l’arxiu d’Enderrock i de la base de dades que faciliten els principals segells discogràfics, a més dels artistes autoeditats d’arreu dels Països Catalans. Cada setmana es trametrà via on line un informe amb cinc discos destacats i amb una fitxa que inclourà el nom de l’artista, la discogràfica, l’any, l’estil i gènere musical, la formació amb els components, la ressenya del contingut i la portada del disc.
A més, cada referència tindrà enllaços amb els principals serveis de streaming com Spotify i plataformes de venda com iTunes, que permeten escoltar, punxar o descarregar-se legalment les cançons. Quan es tracta de material en Creative Commons o lliure de drets també s’oferirà streaming directe des de la xarxa per facilitar la seva escolta o la radiodifusió dels temes. Aquesta és la primera vegada que es presenta de manera universal un servei d’aquestes característiques que per ara s’ofereix amb caràcter gratuït i pretén facilitar la difusió i promoció del catàleg de novetats musicals editat en català. D’aquesta manera, a més, totes les emissores i operadors de ràdio i televisió podran garantir el 25% de música en català a què fa referència la Llei de Política Lingüística, aprovada el 7 de gener de 1988. Més endavant, també està previst oferir aquest butlletí a través de subscripció a d’altres entitats públiques i privades o particulars.

Més de 600 referències anuals
Segons dades de l’Anuari de la Música 2011, editat pel Grup Enderrock, cada any s’editen en català prop de 600 referències musicals de tots els estils musicals, una xifra que augmenta anualment i que s’ha doblat en la darrera dècada. L’any 2010 es van publicar 591 discos (CD, LP i DVD) amb almenys una cançó en català i amb temes instrumentals d’artistes catalans, un 10% més que l’any anterior. D’aquesta producció, el 39,1% correspon a artistes de pop-rock, el 16,9% a propostes de cançó d’autor, el 19,2% a discos de jazz, blues i músiques improvisades, el 15,6% a gravacions de folk i música tradicional, el 4,9% a produccions infantils i el 4,2% a orquestres i altres estils.
A més, caldrà afegir també les edicions catalanes de música clàssica, contemporània, antiga i òpera, que properament s’afegiran al butlletí musical setmanal. La voluntat és que al llarg dels propers mesos i a mesura que augmenti el cabal d’usuaris es pugui presentar un catàleg exhaustiu periòdic amb totes les novetats editades, a més d’un accés al fons editorial musical en català que ja contempla més de deu mil referències en català catalogades per Enderrock. Tot i les dades de producció i creació musicals, ara per ara només un 10% de la població dels Països Catalans afirma escoltar música en català a la ràdio, segons dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura del 2010. Es tracta d’una xifra que encara és baixa però que s’ha doblat respecte ara fa tres anys.

1 comentari:

  1. Tot el que sigui promoure la música catalana, em sembla necessari i oportú.Estaría bé que aquesta bona iniciativa, també arribi als agents culturals dels diversos àmbits.

    ResponElimina