dissabte, 4 de juny del 2011

Passat i present del folk-pop mediterrani a València

Poques vegades es poden trobar a un mateix concerts diferents generacions d'un mateix estil musical però, dissabte, la combinació de la frescor del so del quartet barceloní Fred i Son amb l'experiència de tota una carrera del valencià Julio Bustamante permetrà als assistents gaudir de dos visions molt diferents del folk-pop més proper.
Potser el nom de Bustamante –qui hagué d'emprar també el seu nom per tal de no ser confós amb el 'triunfito'– no sone familiar a molts. Però al darrere d'aquest home hi ha tota una trajectòria musical, des dels anys setanta fins ara, tant en solitari com junt amb una altra gran espassa de la música valenciana, Remigi Palmero. Partint d'influències tan diverses com els Beatles, Bob Dylan o el folk-pop francés, Julio Bustamante desenvolupà un estil propi que marcà l'evolució del gènere a la Mediterrània, un dels indubtables noms claus de la trajectòria musical valenciana.

D'altra banda, Fred i Son editaren el seu primer disc a 2010, sota el títol Diu que no sap què vol i des de llavors s'han establert com un dels referents del gènere després de l'èxit d'aquest treball, impulsats també per coincidir el seu llançament amb el boom actual de l'escena independent catalana. Les seues cançons, així com el mateix origen del nom del grup –que ve de la forma afectuosa en què la parella que componia originàriament el grup, Eli i Xavi, anomenaven el seu edredó– són senzilles i molt dolces, fins a un punt no recomanable per a tots els públics. Com a detall anecdòtic, cal esmentar que un dels components de la seua actual formació, Xesc Cabot, forma part de l'elenc de la recomanable sèrie de TV3 Pop Ràpid.
Manel, entrades esgotades
El cap de setmana de l'agenda musical a València està clarament marcat per la presència del grup més popular del panorama català. Els Manel han aconseguit exhaurir les entrades per a les seues actuacions dissabte i diumenge al Teatre El Musical, encara que unes poques -molt poques- localitats es podran comprar encara a la taquilla. El seu segon disc, 100 milles per veure una bona armadura va arribar a ser el número 1 de les llistes de vendes a tota Espanya, després de 15 anys sense que aquesta posició fóra ocupada per un àlbum en català –només ho havien aconseguit Joan Manuel Serrat o Lluís Llach-. Aquesta fita, amb la d'haver compost cançons que ja s'apropen a ser himnes, com Al mar! o Corrandes de la parella estable, els ha proporcionat una fama que es tradueix en un ple absolut a totes les seues actuacions.
 DISSABTE 4
Manel + Soledad Vélez
. TEM, 21:00. 20€.
Dr. Divago + Honky Tonky Sánchez. Wah Wah, 22:00. 10€.
Obús. XY Rock, 22:00.
Fred i Son + Julio Bustamante. La Edad de Oro, 22:30. 6€.
Kinky Bwoy. La 3, 22:30. 10€

DIUMENGE 5
Manel + Soledad Vélez
. TEM, 21:00. 20€.
Informació: L'Informatiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada