dilluns, 27 de febrer del 2012

Neuròtics, el grunge valencià

Després de Somnis del mil·lenni, Neuròtics tornen amb un treball més elaborat. El nou àlbum, produït per Roger Garcia, fou gravat a l’estudi RPM de l’Almàssera. Tot baix el segell discogràfic de Mesdemil, amb el que autoproduiren el seu anterior disc. “Ha sigut una gravació dura perquè al primer LP no contàrem amb cap productor i nosaltres decidíem quan deixar de gravar. Garcia ho ha polit tot i el resultat crec que ha sigut molt positiu. Incertesa és una evolució natural. Els nostres dos treballs són pareguts però com hem millorat la gravació sona més compacte”, argumenta Xavi Esplugues, anterior veu de la banda i actual guitarra. La banda d’Albaida, i ara també alcoiana, ha fet una aposta arriscada declinant-se per l’estil grunge. “Nosaltres volíem trencar amb la tradició de l’skà valencià. I aquest és l’estil que més ens agrada”, confessa Esplugues. 
En 2008 Neuròtics guanyaren el Premi Ovidi Montllor a Grup Revelació i aquest reconeixement els va permetre tindre una gran difusió mediàtica. Han decidit continuar en el camí del grunge i li han afegit matisos de l’stoner (un subgènere del rock metal relacionat amb el rock psicodèlic dels seixanta i amb el rock desèrtic). Però la banda no persegueix ser un grup metal, sinó que intenta aconseguir unes veus melòdiques igual que ho fa l’stoner. Tot i que els seus referents són artistes com Pearl Jam o Nirvana Esplugues afirma que també tenen certa influència de Muse o Manic Street Preachers. A més, en algunes cançons del disc, és visible l’herència d’Smashing Pumkins i en Sol estan presents les guitarres de Silversun Pickups. 

Pau Beneito era la persona idònia per completar la banda. El trio d’Albaida volia trobar una persona que li agradara Pearl Jam i per a Beneito els de Seattle són un referent a seguir. L’alcoià, de vint-i-quatre anys, ha rebut una bona herència musical de les seues germanes. “M’agrada Nirvana però també em motiven altres estils com el rock psicodèlic dels Doors, Led Zeppelin o Jimi Hendrix i el hard rock”, manifesta el music. Esplugues va descobrir a Beneito per myspace i directament es va desplaçar a Alcoi per fer-li una prova de so. “Em va agradar la seua veu, és molt similar a la meua”, diu Esplugues. Des de finals de gener Pau Beneito s’ha incorporat a la banda i en els pocs assajos que ja han realitzat ha descobert que els tres membres “són molt bona gent”. Als tretze anys Beneito va rebre la seua primera guitarra elèctrica i als setze anys cantà per primera vegada. Soul Mates fou un dels primers grups que va formar junt a un company de Cocentaina. “Començar amb Neuròtics ha sigut un cúmul de casualitats, volia aventurar-me en la música en valencià. Em sent molt bé cantant en la meua llengua”, afirma l’alcoià, “i la proposta que li oferim al públic és diferent i bona”.
Fins aleshores, no hi ha cap data confirmada per a realitzar un concert però la banda formada per Xavi Esplugues (guitarra i cor), Pau Beneito (veu), Fernando Navarro (baix) i Edu Pont (bateria) desitja fer-lo en Alcoi. Després, les possibles localitats són Albaida, Gandia i altres ciutats valencianes. Fins el moment, Neuròtics ja ha compartit escenari amb bandes com La Gossa Sorda, Orxata Sound System, Odi o La Raíz. La bona música sempre té bona acollida.
Article publicat per Mónica López a L'Informatiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada