dimecres, 2 de desembre del 2009

"És el millor moment musical de la història del nostre país" - Entrevista a uns Xeic! que presenten Birla!!!


Son nous però duen un llarg camí a l’esquena. Debutaren recentment però quasi deu anys als escenaris els avalen. Xeic! es presenta com un nou grup que practica a la perfecció un ska rural depurat als darrers anys per infinitat de grups que faciliten un solatge que ara aprofiten ells a la perfecció en directes elèctrics. És la continuació de Kontrol Antidoping i presenten Birla!!!



- Per què de la remodelació del grup, el nou nom i el ska rural?

- Perquè els inicis foren molt diferents al que és actualment el grup. Vàrem començar fent punk-rock en format trio i quan la cosa va començar a estar rodada van entrar nous components que tocaven instruments de vent. Aquell fet, va provocar que l’estil més “distorsionat” donés pas a un estil molt més melòdic i de ritmes més festius. D’aquesta manera l’ska va agafar força en les nostres cançons i el nostre petit món rural on vivim va acabar de fer la resta.

- És Xeic! un grup que es troba més còmode als escenaris que als estudis?

- Sense cap mena de dubte l’escenari és el nostre habitat natural. Val a dir, però, que l’experiència d’anar fent discos fa que cada cop ens sentim més còmodes a l’estudi.

- Des de l’inici s’haveu rodejat de gent destacada en l’escena musical catalana (Obrint, Lax’n’Buxto, Gossos, Brams...) i ara heu pogut contar amb la col•laboració de Xavi Sarrià d’Obrint Pas o de Marc Sendra de Vitruvi (per posar un exemple). Què oferiu que tant agrada?

- Creiem que pot ser la sinceritat i la humilitat que el grup porta per bandera. Sempre estem aprenent i ens deixem assessorar per tothom. Les col•laboracions aporten coses noves i fan millor el producte. És un orgull per nosaltres rodejar-nos d’aquests grans músics.

- Què aporta la cultura rural a l’ska?

- A nosaltres, una manera de reivindicar la terra, la cultura popular... o simplement, ens permet sentir-nos orgullosos del lloc on vivim.

- Repartíreu gratuïtament el primer treball amb una gran acollida de seguidors, cregueu que les vendes van a funcionar bé?

- La veritat és que aquest segon treball també l’estem distribuint gratuïtament des del nostre web: www.xeic.cat però a diferència del primer, aquest es pot aconseguir físicament als concerts a un preu mòdic.

- Donat que gaudiu d’un ampla experiència als escenaris us considerem carregats de raons per opinar sobre els canvis esdevinguts en la música catalana en la darrera dècada. Quina és la principal transformació?

- La gran varietat de grups que hi ha i la qualitat que aquests tenen. A més, el fenomen internet a afavorit la difusió i la independència a l’hora de donar-se a conèixer sense complexes.

- Haveu nascut com a grup en el millor moment de la història del nostre país?

- Musicalment parlant potser si. Mai havia hagut tants grups cantant en català.

- On vos podem veure en directe pròximament?

- El dia 19 de desembre estarem al Perelló (Baix Ebre). Compartirem escenari amb Pepet i Marieta i per nosaltres serà l’últim concert de la temporada. L’any que ve farem 10 anys i volem preparar un directe espectacular.


Preguntes per contestar en poques paraules:


- Qui formaria el Supergrup (millor baix, millor bateria, millor veu….) de la història de la música en català?

- Ens agafeu una mica en fora de joc, però alguns podrien ser: Adrià Punti, Carles Sabater, Max Sunyer, Jimmy Piñol, Carles Benavent...

- I qui el Supergrup de l’actualitat?

- N’hi ha per triar i remenar...

- Quina és la millor frase que ha escrit el grup?

- Calma, molta simpatia i un somriure són els secrets i l’Ebre hi són, perquè les vides alegres i tranquil•les fan avançar i millorar el món.

- Quin és el vostre grup de referència?

- N’hi ha uns quants, Obrint Pas, Betagarri, Dr. Calipso...


Lo secret - XEIC! from mandril on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada