dimecres, 29 de juny del 2011

Pep Gimeno Botifarra ja es pot escoltar...i llegir

Botifarra pega el bot: ara també estarà a les prestatgeries a través de les pàgines -més de 350- de La veu de la memòria, el llibre d'Antoni Martínez Revert que aporta llum al fenòmen que esclatà fa a penes cinc anys però que portava darrere dues dècades de recerca, de curiositat i d'amor per tot aquell patrimoni intangible de gojos, cants, albades o versos que anaven a morir amb la desaparició física dels últims que els retenien a la memòria. El llibre, amb abundància de material gràfic a tot color, s'articula en tres grans blocs i va acompanyat d'un disc antològic que farà les delícies dels seguidors de Pep Gimeno. Se presenta el proper 15 d'abril a l'antic convent de Sant Domènec (20 hores).
Segons explica Martínez Revert (Xàtiva, 1946), el llibre "no és una biografia; és un recorregut per les diverses etapes que han fet possible el fenòmen Botifarra". Així, un primer bloc descriu els seus inicis, la importància del grup Sarau i de l'Escola de Danses, l'aproximació de Botifarra a les albades. El segon bloc "ve marcat per l'èxit, per eixe punt d'inflexió que són els concerts previs al seu primer disc, en 2006, i la successió d'espectacles, de premis, de concerts, de reconeixements", explica l'autor. 
El tercer és un compendi del material arreplegat per Botifarra, una mena d'apèndix documental amb totes les lletres de les cançons que fa servir. Martínez explica que el treball de camp de Botifarra a principis de la dècada dels huitanta, poble per poble, entrevistant-se amb els últims guardians de les essències de la tradició, s'ha repetit. "Eixe recorregut l'hem fet de nou -assegura- i, lògicament, molts s'han mort ja, però hem pogut parlar amb els seus fills", explica.
Pel que fa al disc, Martínez recalca que és una joia. Porta tres peces del grup Sarau, de 1985 (els primers amb qui Botifarra va gravar); una cançó de Lola la de la Torre rebujada per al disc "i que hem trobat en una cinta vella de fa 25 anys", explica Martínez; una altra més de Lola, tres del disc amb l'Escola de Danses de Xàtiva; tres de Si em pose a cantar cançons i tres de T'en cantaré més de mil, els seus dos discos en solitari. A més a més, un directe del concert de Xàtiva quan cantà amb la Música Vella el Dotze i ú de Canals.
Martínez diu que aquest treball ha estat "dos anys bojos", donat que Botifarra és molt dispers i ell ha hagut d'estirar del carro per poder portar el producte endavant. La dificultat afegida és l'agenda del cantaor de Xàtiva, repleta de compromisos. 
Publicat per Levante-EMV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada