dijous, 14 d’abril del 2011

Indiecat entrevista a Rapsodes

Torna Rapsodes, una de les bandes que més a contribuït ha omplir el panorama musical valencià amb la seua proposta rap. Indicat entrevista els components del grup.
- El disc, com el nom “Ouiea”, desborda optimisme i ganes de viure. És la música una via d’escapament?

- Citant al Rey de Picas, “La vida es capaz de pulir y moldear los bordes de nuestros espíritus”. Efectivament la música representa per als Rapsodes una vía d’evasió i d’expressió. Es l’eina amb la que ens trobem còmodes per a xarrar i abordar, des del nostre parèixer, les coses que ocorren al nostre voltant, Es un al•licient vital, d’alliberació, de connexió amb la gent, per que molt del nostre públic es pot sentir identificat amb el que contem. Som optimistes 100%, tot te un mig i dos vores i el que cal es traure conclusions i aportar solucions.
- Tot a la vida és rap?
- I tant, la vida pot ser el que vulgues, a més, tot el que ens passa durant el dia o la nit és rap, anar a treballar o quedar-se en el sofà, compartir una cerveseta amb amics, el passeig amb els gats (o gos), eixe mestre al que no tragues o aquell local que no coneixies on t´ho passes tant bé, eixe xic que et cuca un ull …és a dir, tot a la vida és rap.
- Malgrat això s’endinseu en terrenys híbrids pròxims al reggea, rock o dance...postmodernitat al poder.
- No ens conformem, és a dir, hi ha tanta música que ens estimula i que ens permet viure moments especials i sentir distintes i magnífiques sensacions, que inevitablement bevem de distintes fonts per tal de fer brollar el nostre particular estil dins d´aquest boig món de la música.
-A més, es llanceu també en castellà i anglès?
- Clar, per què no? En el cas del castellà és el nostre amic i company “El Papado” el que extraordinàriament canta a la seua manera en “Coses de la vida”. I clar, per què no? Escoltem sovint música en altres llengües a més de la nostra, castellà, anglès, francès... llavors, per què no? També vam col•laborar fa temps amb Intèrprets de Llengua de Signes per a un concert on el públic majoritàriament eren persones sordes. Açò el que significa és que no ens tanquem...
 - No eludiu la crítica política i afirmeu que a “València passen coses rares”. Realment la política del nostre país us ofereix raons com per crear un disc a la setmana.
- Bé, ja sabem la situació que és viu al País Valencià i que no resulta difícil trobar punts on criticar les actuacions públiques en distints àmbits, en Educació, Sanitat, Economia i sobretot en el Social. De cada periòdic podríem traure profit, com en Xavi Castillo, i seleccionar notícies per comentar-les en clau de rap.
-No podreu dir que no teniu amics... Desechos, Orxata, Aspencat, Make Some Are Us...
- La veritat és que no ens hem sentits sols. Durant les produccions dels temes d´OUIEA, ens vam trobar moments en que el tema que ens ocupava ens demanava una veu distinta a les dels Rapsodes, o una guitarra elèctrica, o una orquestració amb vents, o inclús sorolls estranys que no trobàvem, llavors el que vam fer és trucar a alguns amics que sabíem que ens ajudarien, trompetes tubes, beatbox....ha estat un plaer treballar amb ells i elles.
- Com heu canviat des d’aquell 2005 quan començareu a lligar les primeres rimes i els primers ritmes?
- Pot ser hem maurat, musicalment parlant. Hem rodat molt per tot arreu, hem conegut molts pobles i ciutats, molta gent, molts col•lectius... hem aprés a treballar i divertir-se al mateix temps. També hem compartit escenari amb moltíssims grups, petits i grans, i de tots s’aprèn alguna cosa que et fa crèixer. Tot este recorregut ens porta a OUIEA, on hem aprés a treballar més i millor amb les nostres veus a l´estudi, a acabar millor els temes per tal de donar-los coherència, a més, cada cop necessites fer-ho millor per a trobar un resultat que també necessites que siga millor que l´anterior.
- Quin gran paper el de Mesdemil.
- Oh sí!!! Des del moment en que Andreu va fer-se endavant amb el projecte, la resta de components sabíem que tot eren avantatges i aquesta simbiosi Rapsodes-Mesdemil ens beneficiaria a tots. Mésdemil està ahí apostant fort per la nostra música, tractant de professionalitzar-la, dignificar-la i posar-la al lloc on és mereix, ja son més de trenta els grups que formen part de la “flota” Mésdemil, i Rapsodes som el “Buque Insignia” i ben orgullosos que estem.
Entrevista publicada en part a Levante-EMV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada